Nieuws
Omhoog

 

Start
Nieuws
Bestuur
Clubs
Contact
Foto pagina

 

 

Op de pagina "Nieuws" zullen we u regelmatig informeren omtrent nieuwtjes, wetenswaardigheden en wijzigingen in de website.


 

 

Persoonlijke Kampioenschappen Dames en Heren A-klasse

gehouden in het Harm Wever Kegelhuis te Groningen.

 

Het bestuur en verschillende leden van de DGKB hadden er alles aan gedaan om de dag goed te laten verlopen en dat gebeurde ook. Zonder technische storingen konden de kegelaars/sters het beste van hun kunnen eruit halen en dat deden ze. Het was fantastische om naar te kijken. Veel toeschouwers waren er, veelal uit het gehele land. Zelfs TV-Noord was aan wezig.

Bij de heren werd Pierre Broersma Kampioen en onze Luuk Heuvingh werd 4e. Bij de dames werd Mil�ne Alders Kampioen en werd Kina Heuvingh 7e. Niet gek, daar TV-Noord voor wat afleiding zorgde.

Onze eigen computer mensen kregen, tot hun grote verbazing, weinig te doen daar de KNKB de boel overnam. Zo, zo. Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.

Een waarnemende toeschouwer.

 


 

 

TREED BINNEN IN HET KEGELPARADIJS

Interview met het bestuur van de Groninger Kegelbond en het Dagblad van het Noorden

 

Altijd in de schaduw van bowlen. De heren van De Groninger Kegelbond zijn het zat. Hun sport is per slot van rekening veel moeilijker. Maak ruim baan voor de edele kegelsport�

 

Het is maandagavond, rond de klok van zeven. Bij de hoofdingang van Martiniplaza druppelen de eerste fans van Bryan Ferry, oud-zanger van Roxy Music en bekend van onder meer de hit Let�s Stick Together, naar binnen voor diens optreden later die avond. Die fans, laat staan Ferry, hebben geen benul van wat zich nog meer afspeelt in Martiniplaza vanavond � of eigenlijk iedere avond.

 

Ander universum

 

Aan de achterzijde van de betonnen kolos bevindt zich namelijk in een donker hoekje een deur naar een heel ander universum. Niet veel mensen zullen er weet van hebben, maar als je de deur opent voelt het een beetje alsof je het geheime spoor 9 � uit de boeken van Harry Potter hebt ontdekt. Alleen leidt -ie je niet naar de toverwereld van Zweinstein, maar naar de kegelwereld van De Groninger Kegelbond (DGKB). Welkom in het Harm Wever Kegelhuis.

 

,,Een paradijsje in de stad��, zo noemt voorzitter Dick van der Leij de kegelbaan bij binnenkomst. En daar is niks aan gelogen. De ruimte ademt de sfeer van vervlogen tijden. Hier geen smoothies, speltcrackers of ander hip gedoe. Een ouderwets bruin caf�, met zes kegelbanen erbij. Niets meer, maar zeker ook niets minder.

 

We zitten aan een tafeltje � uiteraard met zo�n tafelkleedje erop dat je alleen in bruine kroegen ziet � en Van der Leij haalt vrijwel direct een map met allerhande paperassen tevoorschijn. Oude foldertjes, flyers, stencils en wat dies meer zij. De hele historie van het Groningse kegelen ligt op tafel. En dat is me nogal een geschiedenis. DGKB bestaat nog �maar� sinds 1977, maar al ver daarvoor werd er gekegeld in het Noorden.

 

Ontspanning na afgeronde taak

 

De clubs die nu onder de overkoepelende Groninger bond vallen, met prachtige namen als UVO (Uit Vriendschap Ontstaan), Onder Ons Gemengd,  Lady Skittles, De Schuine Plank en ONAT (Ontspanning Na Afgeronde Taak), Val Om, PLAT en niet te vergeten Long Tom, zijn soms al meer dan honderd jaar oud.

 

Secretaris Martin van der Hak voegt zich bij ons. Nog meer paperassen. We nemen ze een voor een door en de heren vertellen geanimeerd en met de nodige zelfspot over hun sport. Over het Boschhuis aan de Hereweg, waar vroeger door heren van stand werd gekegeld, in driedelig kostuum. De suggestie om nu ook weer eens in kostuum te kegelen wordt weggehoond. Het moet niet te gek allemaal.

 

Ze vertellen ook met liefde over hoe ze iedere week, al jaren, een groep verstandelijk gehandicapten helpen bij het kegelen. Dankbaar werk. Maar toch is er ook een probleempje in het kegelwalhalla. Leden. Ze vallen weg. Niet omdat ze kegelen plotseling niet leuk meer vinden, maar simpelweg omdat ze overlijden. De vergrijzing slaat hard toe. Nieuwe, jonge aanwas is er nauwelijks. ,,Mijn club, ONAT, bestaat bijna honderd jaar, maar het is de vraag of we dat nog halen, haha��, zegt Van der Hak. Hij pakt de ledenlijst � een oud vodje � erbij en telt. ,,Tien nog� o nee, die is ook alweer overleden. Negen dus.�� Eentje meer dan bij De Schuine Plank, de club van Van der Leij.

 

Tovenarij

 

We praten verder en het woord bowlen valt. De blik van de heren staat plotseling strak. ,,Kegelen is veel moeilijker, veel uitdagender. Die bal moet over een baan zo breed als een A4�tje��, weten de heren. Maar als het echt over kegelen gaat, de techniek erachter, dan moet je volgens hen bij wedstrijdkegelaar Martin Eleveld zijn.

 

Vol passie geeft hij een masterclass. Hij legt uit dat een minuscuul streepje op de kegelbal van het grootste belang is voor het sturen van de bal. Termen als �die bal is te vroeg mooi� en �die is wat smal op de kant� vallen. Hij laat ballen balanceren op het randje van de goot, die op wonderbaarlijke wijze een seconde later wel de negen kegels omver knallen. Het lijkt opeens toch een beetje op de tovenarij van Harry Potter.

 

Benieuwd naar de magie van het kegelen? Dat treft. Aanstaande zaterdag is er vanaf 11 uur �s ochtends een open dag. ,,De koffie staat klaar. We verwachten bussen vol mensen���, aldus Van der Hak, weer met de nodige zelfspot.

 

 

Dinsdag 18 oktober 2016

 


LET OP

Telefoonnummer kegelbaan gewijzigd

nieuwe nummer:   -


 

Dank U

Een ,dank u, hierbij voor de schrijvers.

zonder u waren getallen geen blijvers

Elk cijfertje werd met veel plezier

geschreven op een stuk papier

Achter de computer, Jan en Ank

ook daarvoor is een woord van dank

Twee dagen lang was u in touw

dat noem ik nog eens kegeltrouw.

 

Een toeschouwer

25 maart 2013

 


 

 

Heeft u op- of aanmerkingen of wilt u meer informatie, maakt u dan a.u.b. gebruik van het contact formulier. Dit formulier vindt u onderaan de pagina "Contact".

 

 

  De Groninger Kegelbond
Laatst bijgewerk   24 april 2017